Πρόσφατα Νέα

Αριστοτέλης

Σημείωση

Η ιστορία του Συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι το 1993 αναφέρεται στο βιβλίο «ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ» - 1903 - 2003 - εκατό χρόνια δημιουργικού βίου και αδιάλειπτης προσφοράς, Θεσσαλονίκη 1993, σελ. 45-68, 129-163 και 202-217.

Δραστηριότητες

Ίδρυση

Ο Παγχαλικιδικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ –αυτό ήταν αρχικά το όνομά του –ιδρύθηκε το 1903, με το άναμμα του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά νομιμοποιήθηκε το 1909, μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων, με την έγκριση του καταστατικού του. Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου ο φωτισμένος Πολυγυρινός γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου-Σκωτ.

Διοικητικά Συμβούλια 1903-2012

Καταστατικό

Το πρώτο Καταστατικό που μας σώθηκε εκδόθηκε το 1914. Ακολούθησαν τέσσερις τροποποιήσεις: 1928, 1951, 1971 και η τελευταία το 2005 (απόφ. 10722/29-7-2005 πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης).

Διάβασέ το

Ανακοίνωση

Βαλαβάνης Βασίλης

Πρώτο τεύχος "ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ"

pdf

 

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ

Προς όλα τα μέλη, τους συμπατριώτες,  και τους φίλους της  Χαλκιδικής

Αγαπητοί μας συμπατριώτες και φίλοι

 Ελπίζουμε να δοκιμάζετε και εσείς την ίδια με εμάς χαρά τούτη τη στιγμή που κρατάτε στα χέρια σας το πρώτο τεύχος του ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ, του περιοδικού του Συλλόγου μας που φιλοδοξεί να αποτελέσει το επίσημο όργανό του  «…για τη δημοσίευση επιστημονικών, ιστορικών, αρχαιολογικών, λαογραφικών, περιβαλλοντικών κλπ.  εργασιών που έχουν σχέση με τη Χαλκιδική, για την προβολή του απείρου κάλλους τόπου μας, για την ανάδειξη των ηθών και των εθίμων των χωριών μας, την καταγραφή του γλωσσικού μας θησαυρού, την ενημέρωση των αναγνωστών πάνω σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος και  σύγχρονου προβληματισμού, για την προβολή του έργου του Συλλόγου μας,  κλπ., μακριά φυσικά από κομματικές και τοπικιστικές έριδες. Πέρα απ΄ αυτά το έντυπο αυτό  φιλοδοξεί να προβάλει και την πολιτιστική δράση της Χαλκιδικής και να αποτελέσει ένα κοινό σημείο αναφοράς και έναν κρίκο σύσφιξης των σχέσεων για  όλους τους Χαλκιδικιώτες και τους  φίλους μας», όπως περιληπτικά γράφαμε στην πρώτη ενημερωτική επιστολή (20-1-2009), με την οποία αναγγείλαμε την έκδοσή του.

Η  έκδοση του πρώτου τεύχους είναι λοιπόν  γεγονός και έτσι  ένα  μεγάλο κενό συμπληρώνεται.
Πάντοτε υπήρχε η ανάγκη ενός εντύπου στο Σύλλογό μας και για λόγους επικοινωνιακούς αλλά και για λόγους ουσίας. Ένας Σύλλογος με ζωή 100 και πλέον ετών έχει πολλά να δημοσιεύσει, να καταχωρήσει, να καταγράψει, να διασώσει.
Αυτή την ανάγκη τη γνώριζαν πάντοτε τα δ.σ. Όμως η έκδοση ενός εντύπου χρειάζεται πολύ κόπο και προπαντός συνέπεια και υπευθυνότητα, γιατί τα γραπτά μένουν και μάλιστα δέχονται πολλές φορές αυστηρή κριτική. Χρειάζεται μ’ άλλα λόγια τόλμη. Και αυτή βρέθηκε το 1992, όταν το τότε δ.σ. με πρόεδρο τον αείμνηστο Νίκο Παπανικολάου, γιό του ιδρυτή του Συλλόγου μας Γεωργίου Παπανικολάου (Σκωτ), εξέδωσε το πρώτο τεύχος εφημερίδας με τίτλο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, και υπότιτλο ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ     «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». Η εφημερίδα εκείνη ήταν θαυμάσια σχεδιασμένη και με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο. Κύριο άρθρο της ήταν  αυτό του αείμνηστου νομομαθή και ιστοριοδίφη Στέφανου Α. Κότσιανου, που είχε δημοσιευθεί  για πρώτη φορά στο περιοδικό ΕΔΩ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ το έτος 1979, αναφερόταν στη ιστορία του Συλλόγου και καλούσε σε συσπείρωση γύρω απ’  αυτόν όλους τους Χαλκιδικιώτες.
Δυστυχώς όμως η προσπάθεια εκείνη δεν είχε συνέχεια. Δεν εκδόθηκε άλλο φύλλο. ΄Ετσι ο Σύλλογός μας έμεινε πάλι χωρίς επίσημο έντυπο.
Σήμερα επιχειρείται μια νέα προσπάθεια με την ελπίδα να στεργιώσει και να συνεχισθεί πλέον η τακτική έκδοση όχι πλέον εφημερίδας αλλά περιοδικού με τον ίδιο τίτλο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, για να υπάρχει συνέχεια.
Το ευχάριστο  είναι ότι σε πρώτη πρόσκληση έστειλαν και δημοσιεύονται εργασίες   αρκετοί συνεργάτες : δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, ιστορικοί, λαογράφοι και άλλοι  επιστήμονες, καθώς και  άλλα μέλη και φίλοι Συλλόγου. ΄Ολες οι συνεργασίες είναι αξιόλογες καικαλοδεχούμενες. Μερικές μάλιστα είναι πρωτότυπες, αν όχι μοναδικές. Κάθε μια αποτελεί  και ένα πολύτιμο λιθάρι, στο καινούργιο αυτό οικοδόμημα που αποφασίσουμε να χτίσουμε. ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ. ΄Οσες δε χώρεσαν στο τεύχος αυτό θα δημοσιευθούν στο επόμενο.
Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι,
            Για να έχει  συνέχεια η προσπάθεια ώστε  το περιοδικό να στεργιώσει, να φανεί χρήσιμο στους αναγνώστες και τον τόπο, και να εκδίδεται ανά τρίμηνο, όπως έχει σχεδιαστεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Και έχει πολλούς ο τόπος μας που μπορούν «να γράψουν».
Σήμερα απευθυνόμαστε και σε σένα αγαπητέ μας συμπατριώτη ή φίλε της Χαλκιδικής, όποια ιδιότητα και αν έχεις και σε καλούμε να  στείλεις τη δική σου συνεργασία για δημοσίευση, ως μια προσφορά προς τον τόπο που   αγαπάμε, την ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ μας.  
Απευθυνόμαστε και σ΄ όλους τους Συλλόγους της Χαλκιδικής και τους καλούμε να μετάσχουν στην προσπάθεια στέλνοντας τα δικά τους κείμενα τις δικές τους  εργασίες, δράσεις και απόψεις. Το καινούργιο «βήμα» που στήνεται σήμερα είναι για όλους.

Κ Α Λ Η    Α Ρ Χ Η

Το Διοικητικό Συμβούλιο