Πρόσφατα Νέα

Αριστοτέλης

Σημείωση

Η ιστορία του Συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι το 1993 αναφέρεται στο βιβλίο «ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ» - 1903 - 2003 - εκατό χρόνια δημιουργικού βίου και αδιάλειπτης προσφοράς, Θεσσαλονίκη 1993, σελ. 45-68, 129-163 και 202-217.

Δραστηριότητες

Ίδρυση

Ο Παγχαλικιδικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ –αυτό ήταν αρχικά το όνομά του –ιδρύθηκε το 1903, με το άναμμα του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά νομιμοποιήθηκε το 1909, μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων, με την έγκριση του καταστατικού του. Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου ο φωτισμένος Πολυγυρινός γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου-Σκωτ.

Διοικητικά Συμβούλια 1903-2012

Καταστατικό

Το πρώτο Καταστατικό που μας σώθηκε εκδόθηκε το 1914. Ακολούθησαν τέσσερις τροποποιήσεις: 1928, 1951, 1971 και η τελευταία το 2005 (απόφ. 10722/29-7-2005 πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης).

Διάβασέ το

Ανακοίνωση

Βαλαβάνης Βασίλης

Συνοπτική έκθεση πεπραγμένων 2009

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τα πεπραγμένα σε PDF

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Έτος ιδρύσεως 1903
Μαντώς Μαυρογένους 23 – Τ.Κ. 542 49
Τηλ. 2310/323-839.  Φαξ 2310/326-108
Κινητά: 6946/470-157 και 6972/464-991

Συνοπτική έκθεση πεπραγμένων
Του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ για το έτος 2011.

Αγαπητοί συμπατριώτες, μέλη και φίλοι της Χαλκιδικής

Ε Κ Θ Ε Σ Η    Π Ε Π Ρ Α Γ Μ Ε Ν Ω Ν  ΤΟΥ Ε Τ Ο Υ Σ   2011

(Τα πεπραγμένα του 2012 ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Μιχαήλ Καρτσιώτη στη Γεν. Συνέλευση της 15ης Ιανουαρίου 2012).

Εκ μέρους του Δ..Σ. σας καλωσορίζω στη σημερινή ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και σας παρακαλώ να δεχθείτε τις πιο θερμές ευχές ολοκλήρου του Δ.Σ. για τον καινούργιο χρόνο που ήδη ανέτειλε. Αίσιον και ευτυχές λοιπόν το νέον έτος με ειρήνη για τον κόσμο, ευημερία για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας, ευτυχία για εσάς και τις οικογένειές σας και προκοπή για το Σύλλογο μας.
Όπως τονίζω κάθε φορά, η γενική συνέλευση των μελών, αποτελεί το ανώτατο, το κυρίαρχο όργανο της διοικήσεως του Συλλόγου και η σύγκληση και η πραγματοποίηση της αποτελεί την υπέρτατη έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του.
Σήμερα είναι η ημέρα των μελών για να μιλήσουν, να κάνουν ανακοινώσεις, παρατηρήσεις, κρίσεις, να καταθέσουν απόψεις και να διατυπώσουν προτάσεις τις οποίες θα λάβει υπόψη το νέο δ.σ. ώστε να γίνει ακόμα πιο αποδοτική, ακόμα πιο χρήσιμη η λειτουργία του Συλλόγου το επόμενο έτος. Σήμερα είναι η δική σας ημέρα.
Η σημερινή παρουσίαση των πεπραγμένων θα είναι κατά το δυνατό σύντομη, γιατί η γενική μας συνέλευση έχει και ένα άλλο σπουδαίο θέμα να συζητήσει και να αποφασίσει. Είναι η πρόταση για τροποποίηση του Καταστατικού το οποίο πρέπει και αυτό να φρεσκαρισθεί να γίνει σύγχρονο ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις συνθήκες των καιρών και να κάνει αποδοτικότερη τη λειτουργία του Συλλόγου.
Επίσης σας λέω από τώρα ότι η έκθεση θα αναγνωσθεί από το χειρόγραφο, πρώτον γιατί έτσι  θα  λείψουν οι πλατειασμοί και οι επαναλήψεις, δεύτερο γιατί πρέπει να είναι έτοιμη να αναρτηθεί αμέσως στο διαδίκτυο, ώστε να τη διαβάσουν και να ενημερωθούν και τα απόντα σήμερα μέλη και τέλος για να υποβληθεί, μετά την έγκριση των πεπραγμένων, στις κατά Νόμον Αρχές.

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι
Πριν αρχίσω να σας μιλώ και να απαριθμώ τα όσα πράξαμε τη χρονιά που πέρασε, θα ήθελα να ανασύρω στη μνήμη σας το περυσινό πεπραγμένο, το μέγα κατόρθωμα, το μεγαλύτερο από όσα έχει πραγματοποιήσει ο Παγχαλκιδικός μέχρι σήμερα την τοποθέτηση του ανδριάντα του Αριστοτέλη στο Α.Π.Θ.
Θα θυμάστε όλοι εκείνο το αυγουστιάτικο βραδινό, όταν πρυτάνεις, συγκλητικοί, καθηγητές, φοιτητές, ο δήμαρχος της πόλης, ο γλύπτης του έργου και όλοι εμείς που παρακολουθούσαμε την τελετή των αποκαλυπτηρίων, πόσο συγκλονισθήκαμε και πόσο δυνατά και παρατεταμένα χειροκροτούσαμε, όταν ο τότε πρύτανης κ. Αναστάσιος Μάνθος έσυρε το λεπτό λευκό σεντόνι και αποκαλύφθηκε ο ανδριάντας του Αριστοτέλη, μεγαλόπρεπος, με 5,30 μ. συνολικό ύψος, με τα ειλητάρια τστην αγκαλιά, με κεκαμμένο το γόνατο σε μια κίνηση προς τα εμπρός, ολοζώντανος να φαντάζει στο φεγγαρόλουστο εκείνο δειλινό. Σύγκρυο και ανατριχίλα μας διαπέρασαν και από δάκρυα χαράς και συγκίνησης υγράνθηκαν τα μάτια. Ο στόχος, το όνειρο όλων μας έγινε πραγματικότητα. Προσωπικά  επισκέπτομαι συχνά το άγαλμα  Στέκομαι μπροστά του, τρίβω τα μάτια μου και αναρωτιέμαι: Βλέπω καλά;
Ήδη ο ανδριάντας αποτελεί πολύτιμο στολίδι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι ένα έργο τέχνης με πολλαπλούς συμβολισμούς. Είναι ένα έργο που για να στηθεί στο ΑΠΘ, με μια Σχολή Καλών Τεχνών που η στάση μερικών μελών της δεν στάθηκε καθόλου φιλική στην προσπάθειά μας, χρειάστηκε τόλμη. Και εμείς τολμήσαμε. Τολμήσαμε και πετύχαμε. Είχαμε όμως συμμάχους τον Πρύτανη κ. Αναστάσιο Μάνθο και τον αντιπρύτανη κ. Ανδρέα Γιαννακουδάκη, οι οποίοι έβαλαν πλάτη και στάθηκαν όρθιοι αγνοώντας όλη την πολεμική που γινόταν. Γιατί πρέπει σήμερα να ειπωθεί μια σκληρή αλήθεια. Η όλη πορεία της διεξαγωγής του διαγωνισμού, της αξιολόγησης των συμμετοχών, της ανάθεσης του έργου στον καλλιτέχνη-γλύπτη κ. Γεώργιο Τσάρα, της διευθέτησης του χώρου στο Πανεπιστήμιο και τελικά της τοποθέτησης του αγάλματος και των αποκαλυπτηρίων της 25ης Αυγούστου 2010, ήταν ένας δρόμος γεμάτος εμπόδια και αγκάθια.
Τα ονόματα Αναστάσιος Μάνθος, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Αναστασία Τσατσάκου, Γιώργος Κατσάγγελος, Αριστοτέλης Μέντσος, Βασίλειος Κάλφας, Σταύρος Αυγολούπης, Θεόδωρος Τσαμούρης και Μαρία Τσαμουρτζή , μαζί με τα ονόματα των ευεργετών δωρητών και συνδρομητών, Γ. Βαγιωνάς, Ορέστης Σιμώνης και Μόσχος Μόσχος, και του αείμνηστου προέδρου μας, Βρασίδα Κυργιαφίνη, του πρωτεργάτη της προσπάθειας χαράχθηκαν ήδη στις σελίδες της ιστορίας του έργου και ταυτόχρονα έχουν χαραχθεί στις καρδιές μας ανεξίτηλα. Τους ευχαριστούμε όλους.
Μαζί και το όνομα του γλύπτη Γιώργου Τσάρα του καθηγητή που με την αρτιότητα του έργου του έκαμε όλους να σιγήσουν και σήμερα μόνο ύμνους εισπράττει. Συγχαρητήρια.
Αγαπητοί μου φίλοι
Το τι επιδράσεις είχε το στήσιμο αυτού του ανδριάντα δεν θα το αναλύσω γιατί δεν το επιτρέπει ο χρόνος. Δεν μπορώ όμως να μη σημειώσω και να μην τονίσω αυτό που γράφτηκε στον κύριο άρθρο του 8ου τεύχους του Π. Λόγου : Στο Πανεπιστήμιο μας ιδρύθηκε ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, το οποίο ήδη απέκτησε νομική μορφή και έκανε και την πρώτη παρθενική ημερίδα του τον περασμένο μήνα, την οποία στήριξε με την παρουσία των μελών του ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος.
Αυτό είναι σύμπτωση ή είναι επίδραση; Απλά αναρωτιέμαι. Πάντως ο Παγχαλκιδικός, όπως και να έχει το πράγμα, είναι έτοιμος να βοηθήσει το νεογέννητο θεσμό, αφού αυτός ήταν στόχος και πρότασή του, αγώνας και όνειρο του εδώ και χρόνια. Και ίσως μερικοί να αναρωτηθούν; Τι μας τα λέει ο πρόεδρος αυτά, αφού τα γνωρίζουμε.
Αγαπητοί φίλοι.
Το στήσιμο του ανδριάντα ήταν άθλος και σαν άθλο πρέπει να τον συνειδητοποιήσουμε και να τον βιώσουμε. Και οι άθλοι δεν λησμονιούνται. Ο Ηρακλής «έζησε» στα μυθικά χρόνια και ακόμα τους άθλους του τους διδασκόμαστε. Άλλωστε, όπως θα ακούστε και απ' τον ταμία, από τις 134.000 ευρώ που κόστισε το άγαλμα οι 33.000 πληρώθηκαν εφέτος. Ανήκει λοιπόν ο ανδριάντας και στα φετινά πεπραγμένα. Και όσες φορές θα ανεβαίνω σ' αυτό το βήμα για να απαντώ ε και τι έκανε ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος θα απαντώ μονότονα και δυνατά: Και μόνο τα δύο ανεπανάληπτα  έργα του εμπνευσμένου γλύπτη, καθηγητή Γιώργου Τσάρα, το μνημείο δηλ. του ανδριάντα του καπετάν Χάψα με την αναπαράσταση της μάχης των Βασιλικών του 1821 και το στήσιμο του ανδριάντα του Αριστοτέλη στο χώρο του ΑΠΘ, αρκούν για να καταξιωθεί ο Παγχαλκιδικός ως Σύλλογος άξιος του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε και υπάρχει.
Εθνικές εκδηλώσεις
Συνεχίζοντας την εθνική παράδοση γιορτάσαμε και εφέτος την επέτειο της πολύνεκρης μάχης των Βασιλικών του Ιουνίου του 1821 και της θυσίας του Χάψα και των συμμαχητών τη Δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου του 2011 , όπως έχει καθιερωθεί, στην Αγία Αναστασία και στο μνημείο του καπετάνιου. Γιορτάσαμε με τη συμμετοχή των τριών νέων Δήμων: Πολυγύρου, Σιθωνίας και Θέρμης. Ομιλητής για άλλη μια φορά ο Γιάννης Σαμαράς Θεολόγος από την Αρναία
Συμμετείχαμε στους εθνικούς εορτασμούς στις πόλεις και στα χωριά της Χαλκιδικής με κλιμάκιο του Δ.Σ. και καταθέσαμε σε όλους στεφάνια:
Στον Πολύγυρο στις 17  Μαΐου 2011. Εορτασμός της έναρξης της επανάστασης στη  Χαλκιδική.
Στην Ιερισσό την Τρίτη μέρα του Πάσχα. Στη γιορτή  της ανάμνησης του σφαγιασμού των 400  Ιερισσιωτών το 1821: «Στου Μαρου νιου τ’ αλώνι».
Στην Αρναία την 1η Νοεμβρίου 2011 στη γιορτή της απελευθέρωσης της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό το 1912.
Στην Ποτίδαια στις 14 Νοεμβρίου 2011, στην επέτειο της αντίστασης των Κασσανδρινών και των άλλων Χαλκιδικιωτών και του Χαλασμού Κασσάνδρας το Νοέμβριο του 1821


Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Πολλές και ποικίλες ήταν οι εκδηλώσεις της χρονιάς που πέρασε.
Θα αναφερθώ στις κυριότερες με συντομία. Άλλωστε ρεπορτάζ για την καθεμιά έχει δημοσιευθεί στον Παγχαλκιδικό Λόγο.
Διαλέξεις
Διάλεξη από την κ. Ηλέκτρα Παπαθανασίου, φιλόλογο από την Αρναία με θέμα: «Τι είναι η Ιστορία» (17-2-2011)
Διάλεξη από τον κ. Ορέστη Σιμώνη, αρχιτέκτονα από τη Γαλάτιστα με θέμα: « Η κρίση και η Χαλκιδική» (9-3-2011)
Διάλεξη από τον κ. Ζαφείρη I. Οικονόμου, αρχιτέκτονα αναστηλωτή αρχαιοτήτων, με θέμα: « Τα σπίτια της Χαλκιδικής».(16-11-2011)
Μια βραδιά με τη λογοτέχνιδα Άννα Κομνιανίδου με θέμα «Ωδή στην αγάπη και στον έρωτα». Με τη φιλόλογο Μαρία Παπαδοπούλου.
Παρουσιάσεις βιβλίων
Ως πολιτιστικό και συγχρόνως πνευματικό σωματείο ο Παγχαλκιδικός φιλοξένησε και σε μερικές περιπτώσεις προέτρεψε τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, που είτε είναι συγγραφείς είτε ερευνητές είτε μελετητές, να παρουσιάσουν τα προϊόντα του μόχθου τους στην αίθουσα αυτή, ώστε να τα γευόμαστε όλοι Χαλκιδικιώτες και οι φίλοι μας. Έτσι παρουσιάστηκαν:

 • -Η ποιητική συλλογή «Στην άκρη του νού» του  Γιάννη Καραμίχου από την Αρναία. Την παρουσίασε ο φιλόλογος  Δημήτρης  Κοσμάς από τον Πολύγυρο.
 • - Προσκυνηματικός οδηγός της I. Μητροπόλεως Ιερισσού που έγραψε ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης. Τον παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας με πρόλογο του Δημ. Κύρου.
 • -ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ. Ο τόπος και οι άνθρωποι. Λεύκωμα.Του Γιάννη Κανατά. Το παρουσίασαν οι I. Παπάγγελος, Αθαν. Χριστιανός, και I. Τσίκουλας.
 • - Η Αποκάλυψη του Ιωάννη και Πλάτωνος Συμπόσιο δυο βιβλία του Δημητρη Κοσμά. Τα παρουσίασαν οι φιλόλογοι I. Καραμίχος και Αθ. Χριστιανός αντίστοιχα
 • - Η δική μου παιδιατρική. Ιστορίες μιας ζωής του Γιάννη Τσίκουλα. Το προυσίασαν οι Χρ. Παπαγιάννης, Στ. Αυγολούπης και Μαρία Τσαμουρτζή.

Εκδηλώσεις Αλληλεγγύης
Η αλληλεγγύη είναι μια αρετή που διακονείται από τον Παγχαλκιδικό από ιδρύσεώς του.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, τη μεγάλη εβδομάδα, κλιμάκιο του Δ.Σ. επισκέφθηκε και πρόσφερε στους φυλακισμένους των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας ρούχα και παπούτσια. Ευγενική δική σας προσφορά. Τις μέρες των Χριστουγέννων προσφέρθηκε στο γηροκομείο Αρναίας, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, χρηματικό ποσό για τις ανάγκες του.
Το δ.σ. εκδηλώνει την αλληλεγγύη του σε κάθε μέλος του Συλλόγου που έχει ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα που η ανεργία η φτώχεια και η μείωση των εισοδημάτων χτυπά την πόρτα απειλητικά. Ας ευχηθούμε γρήγορα η πατρίδα μας να ξαναβρεί το δρόμο της.
Χοροί συνεστιάσεις
Ο ετήσιος χορός έγινε κανονικά στις 16 Φεβρουαρίου στο κοσμικό κέντρο ΠΡΙΒΕμε αρκετή επιτυχία.. Εφέτος θα πραγματοποιηθεί και πάλι ο χορός μας στις 15 Φεβρουαρίου 2011 Κυριακή του Ασώτου μεσημέρι ώρα 13.30΄ στο ξενοδοχείο Φιλίππειο σε μια θαυμάσια αριστοκρατική αίθουσα μόνο με 20 ευρώ το άτομο. Εδώ θα ήθελα να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε ότι ο Σύλλογος παρακολουθεί την κατάσταση και προσαρμόζεται. Έτσι ενώ πέρυσι ήταν 25 ευρώ η πρόσκληση εφέτος μειώθηκε σε 20 ευρώ, για να μπορέσουμε να είμαστε όλοι εκεί. Το ξενοδοχείο θα διαθέσει και το λεωφορείο του να μεταφέρει όσους δεν έχουν IX Αφετηρία το άγαλμα του καπετάν Χάψα, τέρμα Βούλγαρη. Η παρουσία όλων απαραίτητη. Ένας επιτυχημένος χορός δίνει δύναμη και κύρος στο Σύλλογο, δίνει κουράγιο στο Δ.Σ.
Άλλες συνεστιάσεις στην πόλη δεν έγιναν, γιατί σε κάθε εκδρομή γίνονται συχνές συνεστιάσεις. Στις δε πολυήμερες γίνονται και οργανωμένες διασκεδάσεις γιατί φροντίζουμε στο ξενοδοχείο που καταλύουμε να  υπάρχει πάντα ορχήστρα.

Γιορτές
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη φετινή Χριστουγεννιάτικη γιορτή που προετοιμάστηκε τόσο πετυχημένα με την δουλειά και την ευθύνη της εφόρου ερίτιμης Κυρίας Ζηνοβίας Πάχτα, που με τους συνεργάτες της Γιάννη Καραμίχο, Άννα Κομνιανίδου, Θεώνη Κοσμά, τη Φρόσω Σαρδελλά και τους μουσικούς Κώστα Τσολοδήμο και Μαρία Συρματόγλου μας πρόσφεραν μια πραγματική απόλαυση, θρησκευτική, κοινωνική και μουσική .Και τι πίτες τι γλυκά και πόσα άλλα καλούδια έφεραν οι Κυρίες του Συλλόγου μας. Όλα τα ετοίμασαν με μεράκι και τα πρόσφεραν από καρδιάς. Ο εθελοντισμός σε πλήρη εφαρμογή. Όλα ήταν υπέροχα.
Εκδρομές
Ο Παγχαλκιδικός από την αναγέννηση του το 1993 μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 160 ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές.
Το 2011 πραγματοποιήθηκαν εννέα (9) εκδρομές,
Ημερήσιες έξι (6)
30-1-2011. Λιτόχωρο, Αμπελάκια, Αγιά, Αγόκαμπος,Βελίκα
20-3-2011. Αρχαία Πέλλα, Μίεζα, Νάουσα, Έδεσσα.
1- 4-2011. Στη Μονή Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στα Κουφάλια
8 -5-2011. Αρχαία Καλίνδοια, Αρχαία Στάγειρα
25-9-2011. Σιδηρόκαστρο, Άγκιστρο, Πετρίτσι, λίμνη Κερκίνη.
6-11 -2011. Βράσταμα, Πολύγυρος(τριετές μνημόσυνο Βρασίδα).
Διήμερες μία (1)
19,20-11-2011 Μετέωρα, Ασπροπόταμος, Περτούλι, Ελάτη,Τρίκαλα.


Πολυήμερες στο εξωτερικό (2)
20-24/5-2011 Στο Μοναστήρι ( Αχρίδα, Κρούσοβο, Περλεπέ, Περιστέρι ) και στη Βουλγαρία 20-23/10-2011 ( Πύργος, Σωζόπολη, Μεσήμβρια, Αγχίαλος, Φιλιππούπολη, Σόφια).                  Στο εξωτερικό ο Παγχαλκιδικός άρχισε να βγαίνει από πέρυσι.
Στον άμεσο προγραμματισμό μας είναι στις 28 και 29 αυτού του μήνα Σαββάτο και Κυριακή εκδρομή στο Πισοδέρι, Πρέσπες και στα πέριξ με διανυκτέρευση στη Φλώρινα. Έμειναν λίγες θέσεις.
Λειτουργία των γραφείων
Τα γραφεία λειτούργησαν κανονικά κάθε Δευτέρα Τετάρτη και Πέμπτη από τις 6.30-8.30'μ.μ. Όμως ο Σύλλογος μας μεγάλωσε. Έχει περισσότερα μέλη,  μεγαλύτερη κίνηση, έγινε πιο ζωντανός. Χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη ευκαιρία στα μέλη μας να έρχονται εδώ στην αίθουσα για ενημερώσεις, για αναζητήσεις, για κατάθεση των προτάσεων και των προβληματισμών τους. Οι καιροί είναι δύσκολοι και έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη ο ένας να βρίσκεται κοντά στον άλλο. Γι1 αυτό τα γραφεία πλέον θα είναι ανοιχτά κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη από τις 6.00'το απόγευμα μέχρι τις 9.00το βράδυ. Όμως αυτό θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί, αν δεν είχαμε γραμματέα για να ανοίγει και να λειτουργεί τα γραφεία, να απαντά το τηλέφωνο, να δίνει πληροφορίες και ταυτόχρονα να επιμελείται της καθαριότητας και της ευταξίας της αιθούσης. Τον καλόμας πατριώτη κ. Γιώργο Βαγιωνά που για άλλη μια χρονιά κατέβαλε τους μισθούς και την ασφάλεια της γραμματέως τον ευχαριστούμε και πάλι θερμά
Σημειώνεται επίσης ότι η αίθουσα προσφέρεται σε όλους τους Συλλόγους της Χαλκιδικής που τη ζητούν για χρήση. Ήδη την άλλη Κυριακή έχουν εδώ την γενική Συνέλευσή τους οι Ταξιαρχιώτες. Στις 5 Φεβρουαρίου έχουν τη Γεν. Συνέλευσή τους οι Πολυγυρινοί κ.ο.κ.

Επικοινωνία, Νέος τρόπος επικοινωνίας με μηνύματα
Όπως είναι γνωστό η επικοινωνία όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν:
α) με το ταχυδρομείο, με το οποίο στέλνονταν οι εγκύκλιοι και τα προγράμματα και
β)με το τηλέφωνο, για άμεσες ειδοποιήσεις.
Σαν σύγχρονος, πολυδύναμος και προοδευτικός οργανισμός εγκαινιάσαμε και εμείς έναν νέο σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας με SMS, δηλαδή με μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων. Όμως η εύρεση και η συλλογή των αριθμών των κινητών δε στάθηκε καθόλου εύκολο πράγμα. Κοπιάσαμε, τηλεφωνήσαμε, παρακαλέσαμε αλλά ωστόσο τα διακόσια περίπου μέλη δεν μας έχουν καταθέσει ακόμα αριθμούς. Αυτό θα πει πως τα μηνύματα που στέλνουμε  αυτοί δεν τα παίρνουν και έτσι μένουν απληροφόρητοι. Γραπτή ενημέρωση πλέον δεν γίνεται.  Δε θα  βρείτε δηλαδή στο γραμματοκιβώτιο σας πλέον γράμμα του Παγχαλκιδικού. Η γραπτή ενημέρωση γίνεται μόνο μέσω του Παγχαλκιδικού Λόγου, του περιοδικού που μπαίνει στα σπίτια σας ανά τρίμηνο. Ενώ τις παραμονές κάθε εκδήλωσης γίνεται η σχετική υπενθύμιση με SMS όπως χθες. Γιατί το κάναμε αυτό;

 • Για ταχύτητα
 • Για οικονομία . Τα 1.000 μηνύματα με το κινητό κοστίζουν 50 ευρώ. Αντίθετα για να σταλεί π.χ. η πρόσκληση για τη σημερινή γενική συνέλευση σε 1.000 μέλη θα χρειαζόμασταν 600 ευρώ για ταχυδρομικά και άλλα 100 για φακέλους, φωτοτυπίες, κλπ., χώρια ο κόπος και οι εργατοώρες που απαιτούνται.

ΣΧΟΛΙΟ: Γι’ αυτό επιβάλλεται να δώσουμε όσοι καθυστερούμε στη γραμματεία του Συλλόγου έναν αριθμό κινητού για την επικοινωνία μας. Τώρα σήμερα. Και αν δεν έχουμε κινητό ή δεν ξέρουμε να διαβάζουμε μηνύματα δώστε το κινητό του παιδιού σας, του εγγονού σας, του αδελφού σας, ενός τέλος πάντων μέλους της οικογενείας σας και όταν αυτό διαβάζει τα μηνύματα να σας ενημερώνει. Μητέρα ο Σύλλογος ειδοποιεί ότι αύριο γίνεται εκδήλωση στην Εστία ώρα 7με θέμα:

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός-ΙΝΤΕΡΝΕΤ- Μικροφωνική εγκατάσταση
Το γραφείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και οι περισσότερες υπηρεσίες διεκπεραιώνονται πλέον ηλεκτρονικά. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε πέρα από τη Γραμματέα μας την κ. Ολυμπία Ι. Σαμαρά και τον κ.Δημήτρη Κυργιαφίνη τον ειδήμονα των ηλεκτρονικών μέσων για την άμεση ηλεκτρονική υποστήριξη. Αυτός επιμελείται και την ιστοσελίδα μας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, στο οποίο κρέμονται και όλα τα τεύχη του Παγχαλκιδικού Λόγου. Επίσης ευχαριστίες οφείλονται στον κ. Κώστα  Τσολοδήμο αυτόν  τον γόη των μικροφωνικών εγκαταστάσεων, που με τις επεμβάσεις του μπορούμε και παρακολουθούμε θαυμάσια πλέον τις εκδηλώσεις σ! αυτή την αίθουσα.
Τα τμήματα του Συλλόγου
Εφέτος λειτούργησαν τρία τμήματα: Η χορωδία, το χορευτικό και το γυναικείο με πρώτη ενότητα: Διδασκαλία κατασκευής κοσμημάτων.
Η χορωδία
Η χορωδία και αυτό το χρόνο αποτέλεσε το πιο ζωντανό και δυνατό τμήμα του Συλλόγου. Με 40 τακτικούς χορωδούς συνέχισε τακτικότατα κάθε Τρίτη 8.3Θ -10 00 μ μ. τα μαθήματα, πάντα με χοροδιδάσκαλο τον κ. Νίκο Καλαϊτζή, τον οποίο συγχαίρουμε και επαινούμε δημόσια για το έργο του. Εφέτος με την προσέλευση καλλίφωνων κυρίως γυναικών, το επίπεδο της απόδοσης ανέβηκε αισθητά. Και για να βγει το παραγόμενο έργο προς τα έξω, το Δ.Σ. με μια τολμηρή πράξη του αποφάσισε να διοργανώνει κάθε χρόνο δυο τουλάχιστο  συναντήσεις χορωδιών αποκλειστικά της Χαλκιδικής.
Στη Χαλκιδική υπάρχουν 30 χορωδιακά συγκροτήματα τα οποία εκ περιτροπής, ανά πέντε, θα εμφανίζονται με δική μας φροντίδα και σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους για τον επιμερισμό της δαπάνης, στις πόλεις και στα χωριά της Χαλκιδικής, για να προσφέρουμε έτσι μια μουσική παιδεία και απόλαυση στους πατριώτες μας, να δημιουργήσουμε μια κινητικότητα στην πατρίδα μας, να αναδείξουμε το πολιτιστικό πρόσωπο της και να βγει και ο Παγχαλκιδικός προς τα έξω, στη Χαλκιδική όπου και ανήκει.
Τολμήσαμε δειλά και κάναμε το πρώτο βήμα με την 1η συνάντηση των χορωδιών, Βάβδου, Μεγ. Παναγίας, Αρναίας, Φάρου Ν. Μουδανιών και του Παγχαλκιδικού στις 11 Μαλίου 2011 στο θέτρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στη Θεσσαλονίκη. Τα πήγαμε πολύ καλά . Βέβαια όλα έγιναν με δική μας δαπάνη που δεν ήταν και ευκαταφρόνητη. Σημειώνουμε εδώ ότι ράψαμε και καινούργια φορέματα για τις γυναίκες που έκαναν εντύπωση. Η 2η Συνάντηση έγινε στην έδρα του Νομού, στον Πολύγυρο με τις χορωδίες της Γαλάτιστας, της Ιερισσού των Σταγείρων Ακάνθου, του Πολυγύρου, της Κασσάνδρειας και του Παγχαλκιδκού. Αυτή τη φορά τα πήγαμε ακόμα πιο καλά Πολύς ο κόσμος, όλα τα ΜΜΕ της Χαλκιδικής παρόντα. Μας είδαν και μας άκουσαν όλοι οι συμπατριώτες μας. Τη δαπάνη αυτή τη φορά την επιμεριστήκαμε με το Δήμο Πολυγύρου με τον οποίο συνδιοργανώσαμε την εκδήλωση. Έτσι κάπως ανακουφισθήκαμε. Πήραμε πλέον θάρρος και πάμε για την Τρίτη συνάντηση που θα ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες.
Σημείωση: Περιμένουμε και άλλες καλίφωνες και άλλους καλλίφωνους για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.
Το γορευτικό τμήμα
Το τμήμα αυτό είχε εφέτος ευρεία αποδοχή. Είναι γραμμένοι 60 χορευτές, άνδρες και γυναίκες, αριθμός μεγάλος για τη χωρητικότητα της αίθουσάς μας και τα μαθήματα γίνονται κάθε Τρίτη 7 - 8.15 μ.μ. από τον καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Θεόδωρο Φλώρο. Πιστεύουμε ότι στην άρτια και μεθοδική διδασκαλία του οφείλεται η πληθώρα των χορευτών που ήρθαν και εντάχθηκαν στο τμήμα. Γι' αυτό τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε δημόσια. Η πρώτη, η παρθενική εμφάνιση του τμήματος θα γίνει στο χορό της 15ης Φεβρουαρίου 2012 στην πίστα του Φιλίππειου.
Σημειώνουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερους άνδρες. Αν συνεχισθεί με τον ίδιο ζήλο η αθρόα προσέλευση, το τμήμα θα διαιρεθεί στα δύο.
Το κόσμημα
Είναι το νεογέννητο τμήμα του Συλλόγου μας το οποίο, χάρη στη πανάξια διδάσκουσα κ. ΄Αννα Κομνιανίδου, η οποία ας σημειωθεί προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς, είχε μια σπουδαία απόδοση. Θερμά συγχαρητήρια και δημόσια. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Πέμπτη  σε δυο τμήματα (19.00΄-20.00΄και 20.00΄-21.00΄)7-8 . Ένα δείγμα της εργασίας που συντελείται στο τμήμα αυτό είναι η  μικρή έκθεση των κοσμημάτων που στήθηκε από τις κυρίες του τμήματος και τη διδάσκουσα στο βάθος της αίθουσας αυτής.
Νέα τμήματα
Με απόφαση του Δ.Σ. έχουν ιδρυθεί δύο νέα τμήματα τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να λειτουργούν: Το περιπατητικό και ορειβατικό με υπεύθυνο τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Πάνο Βερροιώτη και το θεατρικό με υπεύθυνη τη φιλόλογο και ηθοποιό Θεώνη Δημ. Κοσμά. Δηλώστε από τώρα συμμετοχή.
ΕΣΟΔΑ- ΕΞΟΔΑ, ΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ
Όσα παραλάβαμε πριν δυο χρόνια ως υπόλοιπο ταμείο, χώρια από τον ειδικό λογαριασμό του αγάλματος, τόσα περίπου έχουμε και σήμερα ως απόθεμα . Διαχειρισθήκαμε με οικονομία μέχρι το τελευταίο ευρώ και τις περισσότερες φορές εις βάρος των ατομικών μας πορτοφολιών, ενώ συγχρόνως κάναμε αρκετά έξοδα για τη λειτουργία του Συλλόγου και των τμημάτων του. Εδώ ας σημειωθεί ότι στις εκδρομές, στις εκδηλώσεις παντού, τα μέλη του δ.σ. πληρώνουν κανονικά όπως όλοι το εισιτήριο τους, την πρόσκλησή τους, το μερίδιο τους, πέρα από τους κόπους και το τρέξιμο της διοργάνωσης. Την λεπτομερή ανάλυση θα την ακούσετε από τον Ταμία.
Εκεί θα δείτε να παρουσιάζεται ένα περίσσευμα που μας δίνει την ευχέρεια να προγραμματίζουμε. Η συνδρομή παραμένει 15 ευρώ. Χαμηλή, για να μπορεί να την πληρώνει ο καθένας και να μπορεί συγχρόνως να πληρώνει και τη συνδρομή στο Σύλλογο του χωριού του . Ήδη με διακανονισμό και ρύθμιση που έγινε από το απελθόν Δ.Σ. διαγράφηκαν οι οφειλές των παρελθόντων ετών και έμειναν για εξόφληση μόνο των δύο τελευταίων ετών 2010 και 2011.
Πρέπει να πούμε όμως και κάτι πολύ θετικό: Εφέτοςπαρά τη δύσκολη χρονιά πλήρωσαν 550 άτομα συνδρομές γεγονός πρωτοφανές. Εμείς σαν Δ.Σ. θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι έκφραση της εμπιστοσύνης σε όσα πράττουμε και αποτέλεσμα της έκδοσης του περιοδικού, που ευπρεπές, καλοσχεδιασμένο, με ενδιαφέρον περιεχόμενο μπαίνει κάθε τρίμηνο στο σπίτι του καθενός. .
Αγαπητοί φίλοι
Ο Σύλλογος μεγάλωσε. Δεν διοικείται πλέον με προχειρότητες. Θέλει δουλειά, θέλει προσωπικό, χρειάζεται εκσυγχρονισμός και προπαντός χρειάζονται χρήματα. Γι' αυτό το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κάθε μέλος είναι να εξοφλεί έγκαιρα τη συνδρομή του. Και μην περιμένετε να σας έλθει η συνεργάτιδά μας στο σπίτι, γεγονός που ίσως είναι ενοχλητικό. Βάλτε 15 ή περισσότερα ευρώ στον λογαριασμό της ΑΤΕ που αναγράφεται στο περιοδικό, στις αποδείξεις παντού και εξοφλήσατε. (Εδώ θα ειπωθούν ευχαριστίες στον παλαιό συνεργάτη-εισπράκτορα  κ. Δημ.  Μαντζανάρη για την πολύχρονη προσφορά του και παρουσίαση της νέας συνεργάτιδας  για τις εισπράξεις κ.Βενετίας Κομνιανίδου).

Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ
Και τέλος ο λόγος για τον ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟ ΛΟΓΟ το περιοδικό μας, που αγκαλιάστηκε από όλους με τόση τρυφερότητα και θέρμη που μας εξέπληξε.
Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία και ρωτούν πότε θα κυκλοφορήσει το επόμενο τεύχος.
Με τον Π.Λ. ο Σύλλογος επισκέπτεται κάθε τρίμηνο το κάθε σπίτι.
Μαθαίνει όλη η οικογένεια για τη δράση του, για το προγραμματισμό του, για τις εκδηλώσεις του, τις εκδρομές του, για τα προβλήματά του. Διαβάζει άρθρα έγκριτων επιστημόνων και ανθρώπων του τόπου μας, αλλά και ευτράπελες διηγήσεις.
Ο Π.Λ. έχει μια συντακτική επιτροπή που την αποτελούν οι καταξιωμένοι επιστήμονες: ΑΥΓΟΛΟΥΠΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ καθηγητής της αστρονομίας στο ΑΠΘ., ΚΑΡΑΜΙΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ φιλόλογος, ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΌΠΟΥΛΟς ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ μαθηματικός, ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ αρχαιολόγος, ΤΣΑΜΟΥΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ αρχιτέκτων, ΤΣΙΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, καθηγητής ιατρικής στο ΑΠΘ. Η Επιτροπή αυτή, με πρόεδρο τον πρόεδρο του Παγχαλκιδκού  ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΤΣΙΩΤΗ μεριμνά για την αρτιότερα κάθε φορά έκδοση του περιοδικού και εγγυάται την εγκυρότητά του.
Το περιοδικό κυκλοφορεί σε 2.500 αντίτυπα και στέλνεται δωρεάν πέρα από τα μέλη, τους δωρητές και ευεργέτες του Συλλόγου, σε όλες τις Δημόσιες Αρχές του Νομού Χαλκιδικής και στις κορυφαίες της Θεσσαλονίκης. Στα Σχολεία όλων των βαθμίδων του Νομού, σε όλους του Δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους των πέντε Δήμων και του Δήμου Θέρμης, σε όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων της Χαλκιδικής, στις βιβλιοθήκες της Ελλάδος και σε μια σειρά φίλων του Συλλόγου και της Χαλκιδικής που αγωνίζονται και βοηθούν τη Χαλκιδκή και το Σύλλογο και μοιράζεται, όταν περισσέψουν τεύχη, στις εκδηλώσεις που κάνουμε.
Οι χορηγοί
Η δαπάνη εκτύπωσης είναι αρκετά μεγάλη. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 9 τεύχη και η δαπάνη καλύπτεται από χορηγούς . Τους ευχαριστούμε εκ βαθέων και από καρδιάς. Χωρίς τη δική τους χορηγία θα ήταν αδύνατη η έκδοση. Τούτη την επίσημη στιγμή θεωρούμε χρέος, ως ελάχιστη τιμή, να αναφέρουμε τα ονόματά τους : Γεώργιος Βαγιωνάς ( τα τεύχη 1ο – και 4ο ), Αστέριος Ζωγράφος ( 5ο και 6ο ), Ευρυδίκη Μασσαλά-Μούστου ( 7ο ), Μόσχος Μόσχος ( 8ο ) και Βασίλειος και Ολυμπία Γραμμενά ( 9ο ). Περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για τη χορηγία του 10ου  τεύχους, αν είναι δυνατό σήμερα, τούτη τη στγμή.
Τι πετυχαίνει το περιοδικό:

 • Προσφέρει ενδιαφέρουσα μορφωτική ύλη και προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της Χαλκιδικής, επίκαιρα άρθρα, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, πληροφορίες που αφορούν στη Χαλκιδική κ.ά.
 • Δίνει ευκαιρία σε δικούς μας επιστήμονες, λαογράφους και στον καθένα που μπορεί να γράψει, να καταθέσουν για δημοσίευση το προϊόν της έρευνας, το προϊόν της

πνευματικής τουςτο εργασίας, να κοινολογήσουν τις σκέψεις τους κλπ.
3) Δίνει πληροφορίες για τις δράσεις του Συλλόγου και των άλλων Συλλόγων της Χαλκιδικής.
4) Δημιουργεί κλίμα πνευματικής χαλάρωσης και ευτράπελης διάθεσης με τα ψυχαγωγικά κείμενα που φιλοξενεί.
Πέρα από αυτά το περιοδικό

 • Έδωσε δύναμη, ώθηση και κύρος στον Παγχαλκιδικό Σύλλογο. Ήδη το όνομα του Συλλόγου ξέφυγε από τα στενά όρια των γραφείων και των εσωτερικών εκδηλώσεών του και με πρεσβευτή το περιοδικό, πέταξε σ! όλους τους ορίζοντες της Χαλκιδικής και της Ελλάδας, μπορούμε να πούμε. ·
 • Έδεσε περισσότερο τα μέλη με το Σύλλογο.
 • Στερεώθηκε περισσότερο η εμπιστοσύνη στο Σύλλογο
 • Έφερε νέα μέλη

Ήδη το περιοδικό για να γίνει εύχρηστο και να μη χάνεται δέθηκε σε δύο τόμους έναν για το 2010 με τα τεύχη 1 έως και 5 και ένα για το 2011 με τα τεύχη 6 έως και 9. Οι καλαίσθητοι αυτοί δύο τόμοι, με πίνακα περιεχομένων της κάθε χρονιάς, πρέπει να κοσμούν τις βιβλιοθήκες όλων μας. Στο δεύτερο τόμο προσθέσαμε και δέσαμε μαζί με τα περιοδικά τη μοναδική και ανεπανάληπτη εργασία του μεγάλου φιλολόγου, του αείμνηστου Νίκου Χαριστού ΙΣΤΟΡΙΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Το Δ.Σ. σας παρακαλεί να τους προμηθευτείτε όλοι. Δεν πρέπει να υπάρχει βιβλιοθήκη χωρίς τον Παγχαλκιδικό Λόγο και ενημερώστε τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Στόχος μας είναι ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ μαζί με ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ της Λαογραφικής Εταιρείας μας, να αποτελέσουν μελλοντικά την εγκυκλοπαίδεια της Χαλκιδικής μας.Γι ' αυτό σας παρακαλώ μη φύγετε, πριν προμηθευτεί τους δύο τόμους. ΄Εκαστος τιμάται 20 ευρώ. ( Εδώ θα ειπωθούν λίγα λόγια για τη διεκπεραίωση, η οποία θα συνεχίσει να γίνεται χέρι - χέρι και με τους εκπροσώπους στις πόλεις και τα χωριά).
Δυο εκκλήσεις: Η πρώτη απευθύνεται προς όλους όσοι μπορούν να γράψουν. Στείλτε εργασίες που κατά προτίμηση να αναφέρονται ή να «ακουμπούν» στη Χαλκιδική. Αν δεν τις δείτε δημοσιευμένες στο ένα τεύχος θα τις δείτε στο επόμενο. Η δεύτερη απευθύνεται προς τους δυναμένους να γίνουν χορηγοί ενός τεύχους είτε μόνοι τους είτε με άλλους μαζί. Το κάθε τεύχος κοστίζει βασικά 1.600 ευρώ συν ΦΠΑ κλπ., τα υπόλοιπα τα βάζουμε από το Ταμείο του Συλλόγου. Τα ονόματά σας μαζί με των ευεργετών θα μείνουν για πάντα γραμμένα στις δέλτους της ιστορίας του Συλλόγου.
Τα μέλη
Όπως θα θυμάστε πέρυσι είχαμε βάλει ως στόχο το διπλασιασμό των μελών. Αυτό δεν επετεύχθη πλήρως . Όμως ενεγράφησαν 150 νέα μέλη, αριθμός απλά ικανοποιητικός. Εδώ πρέπει να σημειώσω την ανταπόκριση που βρήκαμε από την άρχουσα τάξη της Χαλκιδικής. Ανακοινώνω λοιπόν σήμερα ότι τακτικά μέλη του Συλλόγου μας είναι: Οι τρεις εν ενεργεία βουλευτές μας Βαγιωνάς Γεώργιος, Δριβελέγκας Ιωάννης (Υφυπουργός), Λαφαζάνης Αργύριος και ο προ ολίγου παραιτηθείς Θωμάς Ρομπόπουλος και όλοι σχεδόν οι τέως βουλευτές. Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.  Όλοι οι δήμαρχοι (των πέντε δήμων της Χαλκιδικής): Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, Νέας Προποντίδας Δαμιανός Ιορδανίδης, Κασσάνδρας Βασίλειος Παπαγιάννης, Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος και Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας. Όλοι οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων των πέντε Δήμων μας. Ο Μανώλης Μητσιάς και ένας ικανός αριθμός επιστημόνων όλων των επιστημών, που μαζί με τη μεγάλη οικογένεια των αγροτών, των εργατών, των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων κάθε βαθμού που έχουν ήδη εγγραφεί,  έδωσαν ήδη νέα δυναμική  στον Παγχαλκιδικό και αύξησαν το κύρος του.
Το παράδειγμα των Αιρετών Αρχόντων μας ελπίζουμε με τη νέα χρονιά να το ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί, ώστε να γίνουμε χιλιάδες, να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί.


Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.

Θεσσαλονίκη 15-1-2012
Μιχάλης Καρτσιώτης Πρόεδρος Δ.Σ.