Πρόσφατα Νέα

Αριστοτέλης

Σημείωση

Η ιστορία του Συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι το 1993 αναφέρεται στο βιβλίο «ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ» - 1903 - 2003 - εκατό χρόνια δημιουργικού βίου και αδιάλειπτης προσφοράς, Θεσσαλονίκη 1993, σελ. 45-68, 129-163 και 202-217.

Δραστηριότητες

Ίδρυση

Ο Παγχαλικιδικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ –αυτό ήταν αρχικά το όνομά του –ιδρύθηκε το 1903, με το άναμμα του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά νομιμοποιήθηκε το 1909, μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων, με την έγκριση του καταστατικού του. Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου ο φωτισμένος Πολυγυρινός γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου-Σκωτ.

Διοικητικά Συμβούλια 1903-2012

Καταστατικό

Το πρώτο Καταστατικό που μας σώθηκε εκδόθηκε το 1914. Ακολούθησαν τέσσερις τροποποιήσεις: 1928, 1951, 1971 και η τελευταία το 2005 (απόφ. 10722/29-7-2005 πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης).

Διάβασέ το

Ανακοίνωση

Βαλαβάνης Βασίλης

1η Συνάντηση χορωδιών Χαλκιδικής

pdf

Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο     Τ  Υ  Π  Ο  Υ

 

ΘΕΜΑ: 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Τετάρτη 11 Μαϊου 2011- Θεσσαλονίκη

----------------------------------------

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 και ώρα 7.30΄μ.μ. στο κινηματοθέατρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (έναντι του Λευκού Πύργου) θα πραγματοποιηθεί η 1η συνάντηση χορωδιών της Χαλκιδικής. Σ’  αυτή θα λάβουν μέρος οι χορωδίες:

  • Της ΄Ενωσης Βαβδινών Θεσσαλονίκης «Ο Νικόλαος Γερμανός»
  • Του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης
  • Του Πολιτιστικού Συλλόγου Ο ΦΑΡΟΣ Ν. Μουδανιών
  • Του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου Αρναίας του Δήμου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»
  • Του Παγχαλκιδικού Συλλόγου. Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Κάθε χορωδία θα πει πέντε τραγούδια από τα οποία τα δύο υποχρεωτικά θα είναι παραδοσιακά που τραγουδιούνται στη Χαλκιδική.

Η ιδέα, η πρωτοβουλία και η όλη οργάνωση ανήκει στον Παγχαλκιδικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ο οποίος ανέλαβε και τη σχετική δαπάνη.

Την εκδήλωση υποστηρίζει, με την παραχώρηση της αίθουσας, το Πολιτιστικό Κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε σημείωμα που είναι καταχωρημένο στη τελευταία σελίδα του προγράμματος της εκδήλωσης του Δ.Σ. του Παγχαλκιδικού Συλλόγου γράφει:

Σημερινός στόχος της εκδήλωσης είναι η αλληλογνωριμία των χορωδιών μας, η τέρψη των ακροατών-πατριωτών και φίλων μας και η δοκιμή-διερεύνηση της δυνατότητας για συνέχιση των χορωδιακών συναντήσεων.

Απώτερος στόχος είναι η καθιέρωση των συναντήσεων αυτών με όλες τις χορωδίες της Χαλκιδικής,σε ετήσια  βάση, στις πόλεις και στα χωριά μας, ώστε να συμβάλουμε όσο μπορούμε  καλύτερα στην ανάδειξη του πολιτιστικού προσώπου της Χαλκιδικής.

Μέσα από αυτή τη δράση θα διασωθεί  καλύτερα και θα διαδοθεί περισσότερο το παραδοσιακό τραγούδι, που καλλιεργήθηκε στον τόπο μας, όσο κανένα άλλο είδος καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πέρα από αυτό θα δοθεί η ευκαιρία στους συμπατριώτες και φίλους μας να απολαμβάνουν ποικίλα χορωδιακά ακούσματα,   που με τόσο κόπο προετοιμάζουν οι χορωδίες μας,  με ατέλειωτες και συνεχείς πρόβες, χρόνια τώρα.

Το μουσικό αποτέλεσμα που παράγεται από τις χορωδίες μας είναι κρίμα να μην το γεύονται οι πατριώτες μας, έστω και με τις ατέλειές του,  γιατί είναι προϊόν πολλού κόπου και κυρίως γιατί είναι αυθεντικό, σαν το γάργαρο νεράκι των πηγών του Χολομώντα. Εμείς που τραγουδάμε το παραδοσιακό τραγούδι, το ακούμε από βρέφη στις κούνιες μας και έχει ζυμωθεί με την ψυχή μας.

Ένα μικρό δείγμα, εμπλουτισμένο και με άλλα μη παραδοσιακά τραγούδια, θα ακουσθεί στην εκδήλωση από νέες αλλά κι από  παλιές και δοκιμασμένες ξακουστές χορωδίες με πολλές  περγαμηνές. Ελπίζουμε να μπει  κάποιο θεμέλιο.  ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.

 

Το Δ.Σ. του ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Κατέβασε το δελτίο τύπου (PDF)

Δες το Πρόγραμμα ή κατέβασέ το (PDF)

Κατέβασε τη μπροσούρα της εκδήλωσης (PDF)