Πρόσφατα Νέα

Αριστοτέλης

Σημείωση

Η ιστορία του Συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι το 1993 αναφέρεται στο βιβλίο «ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ» - 1903 - 2003 - εκατό χρόνια δημιουργικού βίου και αδιάλειπτης προσφοράς, Θεσσαλονίκη 1993, σελ. 45-68, 129-163 και 202-217.

Δραστηριότητες

Ίδρυση

Ο Παγχαλικιδικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ –αυτό ήταν αρχικά το όνομά του –ιδρύθηκε το 1903, με το άναμμα του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά νομιμοποιήθηκε το 1909, μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων, με την έγκριση του καταστατικού του. Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου ο φωτισμένος Πολυγυρινός γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου-Σκωτ.

Διοικητικά Συμβούλια 1903-2012

Καταστατικό

Το πρώτο Καταστατικό που μας σώθηκε εκδόθηκε το 1914. Ακολούθησαν τέσσερις τροποποιήσεις: 1928, 1951, 1971 και η τελευταία το 2005 (απόφ. 10722/29-7-2005 πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης).

Διάβασέ το

Ανακοίνωση

Βαλαβάνης Βασίλης

Ο ανδριάντας του Αριστοτέλη στήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την επομένη των αποκαλυπτηρίων (Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010 και ώρα
20.00
), περιγράφει λιτά τη σεμνή τελετή: « Με σεμνότητα και με επισημότητα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αριστοτέλη, την Τετάρτη το βράδυ, 25 Αυγούστου 2010, από τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιο Μάνθο, ενώπιον της Συγκλήτου, των Αρχών της πόλεως, των Συλλόγων των Χαλκιδικωτών Θεσσαλονίκης, λοιπών επισήμων καλεσμένων και πλήθους κόσμου. Ο ανδριάντας, που έχει στηθεί στην πλατεία, μπροστά στο κτίριο διοικήσεως του Α.Π.Θ., φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη κ. Γιώργο Τσάρα, αναπληρωτή καθηγητή, ύστερα από πανελλήνιο ανοιχτό διαγωνισμό. Είναι κατασκευασμένος από ορείχαλκο, το ύψος του φθάνει τα 3,20 μ. και με το βάθρο ξεπερνά τα 5 μ. Η δαπάνη κατασκευής του ξεπέρασε τα 130.000 ευρώ και

αποτελεί προσφορά- δώρο του ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 'Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ' προς το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης εκ μέρους του κόσμου όλης της Χαλκιδικής.

Η τελετή άρχισε με χαιρετισμό του πρύτανη κ. Αναστασίου Μάνθου, συνεχίστηκε με προσφώνηση του προέδρου του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Καρτσιώτη, με ανάγνωση του σχετικού πρακτικού του Δ.Σ. από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Χαλκιδικιώτη καθηγητή κ. Σταύρο Αυγολούπη και με ομιλία της καθηγήτριας Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου.

Τέλος, ο πρύτανης έσυρε το λεπτό λευκό ύφασμα με το οποίο ήταν καλυμένο το άγαλμα, μέσα σε θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα, ενώ ήδη είχε νυχτώσει και οι προβολείς που έριχναν με διακριτικότητα στον ανδριάντα ένα απαλό φως, μαζί με το νέον (μια γραμμή με μια τελεία= το ένα και το άπειρο) που φώτιζε με το γαλάζιο χρώμα του, έδιναν στη σεμνή αλλά επίσημη και σοβαρή τελετή έναν ξεχωριστό τόνο. Η αναμνηστική φωτογράφηση των πρυτανικών αρχών και των επισήμων καλεσμένων με το γλύπτη, με τα μέλη του Δ.Σ. και τον κόσμο μπροστά στον ανδριάντα, μέσα σε ένα συνωστισμό, όπου τα συγχαρητήρια έδιναν και έπαιρναν και τα φλας που άστραφταν, σήμαναν το πέρας της ξεχωριστής εκδήλωσης. Στην τελετή παρέστησαν: ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος και τα μέλη της Συγκλήτου, καθηγητές και φοιτητές, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος και ο αντιδήμαρχος κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, ο νεοεκλεγείς πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος, τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και Παρακολούθησης του έργου, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Γ. Καρτσιώτης, οι διδάκτορες αρχαιολόγοι κ.κ. Ιωακείμ Παπάγγελος και Κώστας Σισμανίδης, η οικογένεια του Μεγάλου Ευεργέτη του Συλλόγου διδάκτορος ιατρού κ. Γεωργίου Βαγιωνά, ο οποίος ας σημειωθεί πρόσφερε 60.000 ευρώ για τον ανδριάντα, ο Ευεργέτης του Συλλόγου διδάκτωρ ιατρός κ. κ. Μόσχος Μόσχος ο οποίος πρόσφερε για τον ίδιο σκοπό 12.000 ευρώ, σύσσωμο το Δ.Σ. και πολλά μέλη του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, οι πρόεδροι των Συλλόγων της Χαλκιδικής που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης: Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής δικηγόρος κ. Βασ. Πάππας, Πολυγυρινών ο ιατρός κ. Θ. Παπαδόπουλος, Βαβδινών ο κ. Δημ. Νάιδος, Μεγαλοπαναγιωτών η κ. Ελένη Κατραντσιώτου, Γοματιανών ο κ. Αστ. Κλειδαράς, Ταξιαρχιωτών ο κ. Αστ. Λυρτζής, Αγιοπροδρομιτών η κ. Ελένη Μαυρογιάννη, Στρατονικιωτών, ο κ. Ιωάννης Μίχος, και πλήθος κόσμου».

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Περισσότερα για την εκδήλωση καθώς και τους λόγους των ομιλητών μπορείτε να τους βρείτε στο 5ο τεύχος του "Παγχαλκιδικού Λόγου"

Φωτογραφικό Αρχείο της εκδήλωσης των εγκαινίων